Welcome to Dr. Mahamarowi Omar official blog.

Thursday, September 16, 2010

Mari Belajar Nebula

Oleh: Ahmad Ashraf Azhar

Nebula adalah satu kelompok awan/asap yang berterbangan di angkasa. Asap-asap tersebut biasanya mempunyai warna. Ada yang berwarna merah, putih, kelabu, dan sebagainya.

Nebula terbahagi kepada beberapa jenis.
Nebula Bercahaya (Glowing Nebula), Nebula Pantulan (Reflection Nebula), Nebula Legam (Dark Nebula), dan Nebula Berplanet (Planetery Nebula).

Glowing Nebula
dinamakan sebegitu kerana ia mengeluarkan cahaya merah-malap seiring dengan gas hidrogen yg dipanaskan oleh radiasi bintang di sekeliling mereka.

Contoh paling popular bagi
Glowing Nebula ialah Nebula Orion.

Nebula Orion
adalah nebula yang dapat dilihat dengan mata kasar. Ia kelihatan seperti debu kelabu kecil di angkasa.
(Gambar ini di ambil pada tahun 2004 menggunakan kamera SLR Filem)
Sumber: Arkib Dr Rowi & Persatuan Falak Syari
e MMLReflection Nebula tidak dapat memantulkan cahaya dengan sendiri. Ia akan dapat dilihat hanya melalui cahaya pantulan daripada cahaya daripada bintang sekeliling mereka. Cahaya daripada bintang sekelilingnya tidak mencukupi untuk membuatkan nebula jenis ini berdikari untuk memantulkan cahaya dengan sendiri, jika ia dapat mengeluarkan cahaya dengan sendiri, maka ia akan menjadi Glowing Nebula.


Sehingga kini, sebanyak 500 Reflection Nebula telah dikenal pasti, antara yang tercantik untuk dicerap adalah Bintang Tujuh Beradik (Pleides-M45) dan Trifid Nebula (M 20).

Bintang Tujuh Beradik
(Gambar tahun 2004, SLR Manual, dedahan 5 minit)

Sumber: Arkib Dr Rowi & Persatuan Falak Syarie MML


Trifid Nebula
(Gambar tahun 2004, SLR Manual, dedahan 5 minit)
Sumber: Arkib Dr Rowi & Persatuan Falak Syarie MMLManakala Dark Nebula pula adalah nebula yang bukan sahaja tidak memantulkan cahaya, malah ia menyerap semua cahaya. Ia hanya dapat dilihat hanya apabila ada nebula yang bercahaya di belakangnya ( samada Reflection Nebula atau Glowing Nebula).

Anta
ra contoh untuk Dark Nebula adalah Horse Head Nebula (Nebula Kepala Kuda)

Nebula Kepala KudaDiambil oleh Abdullah Hassan, Presiden Persatuan Falak Syarie MML 2003.
Kemungkinan ini gambar pertama yang diambil di Malaysia.
Sumber: Arkib Dr Rowi & Persatuan Falak Syarie MML


Jika dibesarkan, anda dapat lihat asap hitam tersebut amat tebal dan menghalang cahaya disebaliknya daripada melepasinya.


Terkahir sekali untuk post kali ini adalah, Planetary Nebula. Planetary Nebula adalah satu kepulan debu yang nipis yang terhasil daripada bintang yang mati. Ia seakan-akan berbentuk bulat, dan adakalanya bujur sedikit.

Contoh terbaik adalah Ring Nebula (M57)yang terletak dalam buruj Lyra.


Sumber: Arkib Dr Rowi & Persatuan Falak Syarie MML

No comments: