Welcome to Dr. Mahamarowi Omar official blog.

Thursday, January 24, 2013

Pelajar Australia melawat Balai Cerap Mini

Assalamualaikum,

Selamat bertemu kembali. Agak sudah lama tidak menulis diruangan ini memandangka 1-2 bulan ini jadual kita agak sibuk bukan sahaja atas urusan universiti tetapi juga urusan keluarga. Lebih-lebih lagi cuaca yang amat tidak menentu di KB.  Walaupun pada kebiasaanya cuaca pada waktu ini sepatutnya baik  tetapi hingga sekarang masih lagi belum sepenuhnya seolah2 musim banjir belum lagi tamat. Maka aktivit2 astronomi terpaksa dihentikan sementara

Baru-baru ini seorang pelajar dari Australia (Brisbane) datang melawat balai cerap mini kita bertemankan keluarganya. Beliau berasal dari Malaysia (kelantan) dan sekarang sedang menetap dan belajar di Australia.

Pelajar ini begitu fasih berbahasa English malah sukar bagi pelajar ini bercakap dalam bahasa maklumlah agak lama di Asutralia walaupun masih boleh memahami perkataan Melayu.

Sebaik sahaja Balai Cerap Mini dibuka, beliau terus kagum dengan alatan yang kita ada, malah katanya teleskop yang paling besar pernah dilihatnya. Walaupun awan yang tebal silih berganti tetapi sebaik sahaja kita tunjukan planet Jupiter, beliau terus mengenali planet ini malah boleh bercerita dengan lebih detail lagi.

Melihat pada gelagatnya, nyata pelajar kelahiran Malaysia ini begitu meminati Astronomi dan banyak membaca mengenainya. Soalan2 yang ditanyai memang menampakan beliau amat berpengetahuan. Sayang sekali cuaca yang tidak baik tidak membolehkan pelajar ini melihat sepuasnya. Kebetulan pula bulan sudah tiada dan planet Zuhal belum lagi timbul di ufuk timur.

Inilah pelajar yang kita maksudkan, Anas namanya. Begitu tekun memerhati Jupiter. Beliau amat mudah belajar untuk mengendalikan teleskop di balai cerap kita.

Beliau memohon untuk tidur di Balai Cerap kita untuk melihat planet2 lain tetapi cuaca yang tidak mengizinkanya.....

 Bolehkah kita datang lagi di sini?, itu adalah kata2 terakhir beliau sebelum meninggalkan Balai Cerap Mini...

Tapi beliau berjanji akan datang di Balai Cerap Mini kita lagi sebaik sahaja beliau kembali lagi ke Malaysia mungkin semasa cuti panjang tahun depan......

Salam dari Balai Cerap Mini Dr. Rowi


No comments: