Welcome to Dr. Mahamarowi Omar official blog.

Tuesday, May 31, 2011

New Gadget : SBIG ST-8300C Balai Cerap Mini Dr. Rowi

Salam
Setelah sekian lama memerhati cuaca kat KB, nampaknya tricolor imaging dengan ST7 sangat meyusahkan kerana cuaca dan awan tidak menentu. Kadang2 selepas imaging dengan 2 filter awan menyelubungi , maka proses mewarnakan objek menjadi sia-sia saja. Harapan kita dengan adanya kamera single shoot clolour ini proses imaging menjadi lebih mudah. Apa2 hasil dari kamera ini akan di poskan di websit ini. InshaAllah











Dari Balai Cerap Mini Dr. Rowi

10 comments:

Imran said...

Wah, tak payah lah nak amik RGB lagi lepas ni...

Redzuan said...

Hebat. Lepas ni boleh machine-gun hampir semua objek kat langit. Then boleh mosaic kan Night sky jadi satu single imej yang sangat besar, mungkin boleh dijadikan mural.

Azim Ismail (XzeX93) said...

kpd saudara ashraf, tulis la spatah 2 kata kt pos tu...gambar sajo x pade.

Dr. Rowi said...

Imran
Dok kat negara tropikal macam kita tak dan nak buat tricolor. Bila nak buat the last filter awan pun mari. Dah banyak masa rugi. Hasil kosong...
Wan..dah tiga malm berturut2 berjaga malam nak try ST8300C tapi tak ada chance langsung...tu sebab malas nak beli kamera baru...apa lagi nak try tricolor lagi susah
Azim...sepatut mun la mari tolong tulis..suruh ore saja

TintaLuhur said...

makin mantap perkakas Dr. loni, n asyraf tu kene turun ilmu la dekat ambo yg dh jauh ketinggalan ni :-)

Azim Ismail (XzeX93) said...

dr, sy x pnda..x supo abe asyrah,,dewo tuu

Dr. Rowi said...

Kena la belajar azim...baru boleh pandai

Azim Ismail (XzeX93) said...

kno ajok plapis falak mahad jgok ni..

Ashcroftstylus Az said...

Tinta luhur, mu loni dok mano, nati kelik mesej la, bulih la wat reunion.


Azim, puok2 falak maahad tu, acu terk llingo gak, erek mari cini.

Azim Ismail (XzeX93) said...

on de way doh be..