Welcome to Dr. Mahamarowi Omar official blog.

Wednesday, August 10, 2011

Jupiter 10 Ogos 2011

Dengan menggunakan mount Temma 2 NJP Takahashi, teleskop Mewlon Takahashi 10" f4 menggantikan teleskop refractor yang sudah sekian lama digunakan, gambar Jupiter ini sempat dirakam dalam masa 3:30 am ke 4:00 am dalam keadaan cuaca yang sangat terang. Jupiter pada ketika ini berada pada langit sebelah timur.

Gambar-gambar yang dirakamkan sedikit tidak memuaskan melalui pemerhatian gambar yang dikenalpasti. Antaranya, gambar yang tidak rapi dengan bulan Ganymede sedikit lonjong, garisan tepi yang kurang jelas dan jaluran halus  Jupiter yang kurang kelihatan.

Terdapat beberapa kemungkinan perkara ini terjadi, antaranya ialah allignment cermin pantulan teleskop Mewlon yang tidak jitu, perolakan medium atmosfera yang mengganggu aktiviti astrofotografi, ataupun gegaran kecil pada tapak teleskop. Kami bersetuju dengan andaian bahawa berlaku perolakan medium astmosfera melalui perubahan imej video yang dapat dilihat, di mana perubahan imej tersebut tidak sekata pada setiap sisi Jupiter sebelum proses rakaman bermula.

Walaubagaimanapun, Dr. Rowi dan saya berhasrat melakukan sedikit pengubahsuaian pada teleskop pada 11 Ogos ini dengan menggantikan Mewlon Takahashi atau menambah satu lagi teleskop yang baru sampai pada mount yang sedia ada sebagai langkah awal untuk mengatasi masalah ini.

Di bawah ialah gambar-gambar yang berjaya dirakam dengan Syknyx2-2C dan Skynyx mono. Gambar diproses menggunakan Registax.  

Abdullah Hassan
Zul Hakimi Hashim

Dari Balai Cerap Dr. Rowi
Taman At-Tarbiyah, Kubang Kerian.

No comments: