Welcome to Dr. Mahamarowi Omar official blog.

Sunday, May 16, 2010

M8 dan M20 - Nebula Laguna dan Nebula Trifid.

Gambar di atas telah dirakamkan oleh Dr. Rowi di balai cerap beliau pada 12 Mei yang lalu, gambar diambil pada pukul 1:14pagi. Menggunakan kamera Canon 20Da dengan dedahan selama 10minit serta ISOnya sebanyak 200.

Dalam gambar sebelah, Nebula Trifid,M20 adalah sebuah gabungan nebula letupan dan nebula pantulan. Jika dilihat pada gambar, bintang-bintang baru pada sebelah kanan gambar sebenarnya menarik gas-gas hidrogen di sekelilingnya, menyebabkan berlaku letupan yang yang memantulkan warna merah. Manakala disebelah yang satu lagi, bintang-bintang tidak cukup darjah kepanasannya untuk menarik gas-gas sekelilingnya; sinaran berwarna biru itu adalah hasil daripada cahaya-cahaya bintang yang dipantulkan oleh debu-debu disekelilingnya.


Di antara celahan letupan-letupan dalam nebula ini, terdapat debu-debu hitam yang bersifat tumpat dan menghalang sebarang cahaya memantul kepadanya. Maka itulah yang anda dapat lihat seperti rekahan yang berlaku dalam nebula ini.
Di sebelah kanan adalah gambar Nebula Laguna ataupun Lagoon Nebula. Nebula yang terletak dalam wilayah buruj Sagittarius ini dapat dilihat mneggunakan mata kasar. Ia telah dijumpai oleh Guillaume Le Gentil pada tahun 1714. Nebula ini juga dapat dilihat menggunakan teropong, ia akan kelihatan seperti objek bujur kemerah-merahan di angkasa.

Jauh nebula ini dari bumi kita adalah 4,100 tahun cahaya. Manakala luasnya adalah 55 x 20 tahun cahaya.Daripada:
Ashcroftstylus Az,
Balai Cerap Mini Dr. Rowi,
Guchil Bayam, Kota Bharu.
16 Mei 2010, 6:50 pg.


No comments: