Welcome to Dr. Mahamarowi Omar official blog.

Thursday, May 13, 2010

Rantai Bima Sakti

Gambar ini telah di ambil oleh Dr Rowi di balai cerap beliau pada 11 Mei 2010 menggunakan kamera SLR Digital Canon 20Da. Dedahan selama lima minit dan ISO sebanyak 200.

Bima sakti atau dalam bahasa inggeris dikenali sebagai Milky Way adalah sebuah galaksi. Ia adalah galaksi induk bumi kita. Dinamakan Milky kerana pada waktu malam, kita dapat melihat ekor galaksi induk kita ini kelihatan seperti awan-awan atau pun susu.

Galaksi Bima Sakti adalah sebuah galaksi pilin, iaitu berbentuk seperti berpusar. Bima Sakti dipercayai berusia lebih 13 bilion tahun, jangkaannya seakan sama dengan usia alam semesta. Di dalamnya, dianggarkan terdapat sebanyak 200-400 bilion bintang.

Sistem suria yang mana bumi kita terletak dipercayai wujud amat rapat dengan satah galaksi Bima Sakti, oleh sebab itugalaksi Bima Sakti kelihatan terbahagi kepada dua hemisfera apabila dilihat pada waktu malam.

Kajian daripada saintis-saintis menganggarkan secara kasarnya dalam masa tiga bilion tahun, Bima Sakti akan berlanggar dengan jirannya iaitu galaksi Andromeda. Ini kerana galaksi jiran itu bergerak ke arah Bima Sakti dengan kelajuan 1,800 kilometer seminit.

Ashcroftstylus Az,
Balai Cerap mini Dr Rowi,
13 Mei 2010, 4.50pg.

No comments: