Welcome to Dr. Mahamarowi Omar official blog.

Monday, May 17, 2010

Penghijaban Zuhrah oleh Bulan.

16 Mei 2010

Occultation atau dalam bahasa melayunya adalah penghijaban adalah sesuatu peristiwa yang berlaku apabila sesuatu objek dilindung atau dihijab oleh sesuatu objek lain yang bergerak antara objek yang dilindung dengan pemerhati. Perkataan occultation digunakan secara meluas dalam bidang astronomi dan ia juga boleh digunakan untuk pengistilahan dalam bidang ilmu lain.

Untuk peristiwa kali ini, ia dinamakan Venus-Moon Occultation. Dimana, Venus atau planet Zuhrah yang menjadi objek sasaran kami sebagai pemerhati telah dihijabkan oleh bulan.

Kami seramai tiga orang iaitu Dr. Rowi, Azim Ismail, Presiden Persatuan Falak Syarie Maahad Muhammadi (Lelaki) dan saya. Aktiviti kami bermula se awal pukul 6:30 petang.

Dua kamera yang kami gunakan untuk merakamkan gambar aktiviti kami. Pertama adalah kamera DSLR Canon 20 Da yang dipandu ke atas teleskop Pentax 100mm F/4. Berikutnya adalah kamera CCD Starlight Express Monochrome SXV-H9 yang dipandu ke atas teleskop Pentax 75mm SDHF F/6.7 dan dikendalikan menggunakan perisian Sky Map Pro.

Berikut adalah susunan gambar mengikut kronologi peristiwa(sila klik setiap gambar untuk lihat secara jelas).
Gambar 1. Pukul 7:27 seminit sebelum berlaku penghijaban. Kelihatan Zuhrah di sebelah atas bulan.Gambar 2.Pukul 7:28(waktu hijab bermula). Sebahagian Zuhrah telah dihijabkan oleh bulan. Kelihatan cahaya Zuhrah semakin berkurang.Gambar 3. Pada waktu ini. Juga dalam pukul 7:28. Zuhrah telah lenyap dan telah dihijabkan seluruhnya.Aktiviti kami berehat sebentar dan bersambung pada pukul 8.25mlm. Teleskop ditinggalakn dalam keadaan terpasang.

Berikut adalah gambar babak Zuhrah kelaur daripada hijaban Bulan.

Gambar 4
Pada waktu ini, beberapa minit sebelum pukul 8:33, gambar diambil tanpa henti menggunakan kamera Canon 20Da.


Gambar 5
Pukul 8:33, waktu ini, bulan amat cantik dilihat menggunakan mata kasar, ia seperti sebuah permata yang memancar keluar dari badan bulan. Pada waktu ini, kami bertiga tidak berhenti menekan butang snap pada kamera dan butang Enter untuk kamera CCDGambar 6
Gambar ini diambil seminit selepas Zuhrah keluar daripada hijaban bulan. Seterusnya Zuhrah bergerak jauh meninggalkan bulan.
Daripada:
Ahmad Ashraf Azhar,
Presiden,
Persatuan Falak Syarie,
Maahad Muhammadi (Lelaki) 2007.


1 comment:

WanZR said...

seakan2 huruf ba'