Welcome to Dr. Mahamarowi Omar official blog.

Saturday, April 5, 2014

Bulan baru

Assalamualaikum.

Semoga sahabat-sahabat diberkati dan berada dalam perlindungan Allah S.W.T.
Saya bersama sahabat sekali lagi telah datang ke Balai Cerap Mini Dr Rowi untuk melihat anak bulan baru pada hari ini selain untuk melihat planet Jupiter dan planet Marikh. Pada jam 9.02 minit malam tadi, kami sempat merakamkan anak bulan baru; iaitu bulan sabit sebelum ia beransur hilang dari pandangan mata kami pada jam 9.15 minit malam. Anak bulan baru telah memunculkan dirinya pada jam 6.45 petang tadi. Berikut merupakan imej anak bulan baru yang sempat kami rakam pada jam tersebut.Kami meneruskan lagi dengan merakam imej-imej planet jupiter dan marikh yang berada di angkasa pada waktu ini.. Pada jam 9.18 minit malam, kami telah merakam imej planet Jupiter yang berada di langit Malaysia pada waktu itu. Berikut merupakan imej yang diambil..


Gambar seterusnya merupakan imej terakhir yang diambil pada malam ini, iaitu planet Marikh. Imej yang dipaparkan tidak begitu jelas kerana dilindungi oleh awan. Kami memohon maaf diatas kesulitan tersebut.


Imej-imej yang diambil menggunakan peralatan seperti yang  berikut:
-Teleskop Takahashi Mewlon 10 inci/ AP 1200 Mount 
-Kamera Skynix Color -500 frame, 1000 frame, 1500 frame
-Diproses dengan Registax6
-Adobephotoshop

Pada jam 3.26 pagi, kami menamatkan aktiviti pengambilan imej planet-planet dan inshaAllah akan mengambil lagi pada hari yang seterusnya jika diizinkan oleh Allah.

Sekian dari kami:
Kelab Mahasiswa Falak KIAS
-Shahirah
-Muhammad Azim

Balai Cerap Mini Dr Rowi
31/4/2014

No comments: